Ouderenzorg


De zorg is volop in verandering, ook de ouderenzorg. Dat de ouderenzorg onder druk staat is helaas een gegeven. Dit heeft te maken met het personeelstekort, de vergrijzing en het feit dat we steeds langer blijven leven. Dit is niet alleen een probleem voor het personeel, maar ook voor ouderen zelf. Zo kun je wanneer je op leeftijd bent niet altijd direct terecht bij een zorginstelling, doordat deze vaak overvol zitten. Tevens moeten ouderen vaak uitwijken naar andere dorpen of steden, doordat er geen plek is in hun eigen dorp of stad. Dit maakt het lastiger voor familie en vrienden om op bezoek te komen, wat kan leiden tot eenzaamheid bij ouderen. Iets wat we te allen tijde willen voorkomen.

Personeel in zorginstellingen ondervindt ook de gevolgen van de werkdruk. Je moet je ontfermen over meer ouderen maar krijgt niet meer tijd daarvoor. Je wilt met elke bewoner een praatje maken en het gevoel geven dat je naar hen luistert en zij hen verhaal kunnen doen, maar door een gebrek aan tijd is dit simpelweg niet mogelijk.

Er zijn ook een aantal positieve veranderingen zoals de opkomst van alternatieve woonvormen. Het wordt niet meer zo vanzelfsprekend dat ouderen naar een verzorgingshuis gaan wanneer ze ouder worden. Ook de ouderen zelf zullen veranderen. Ze worden mondiger, kritischer en zelfstandiger. Op deze pagina vind je meer informatie over de (veranderende) ouderenzorg en de nieuwe generatie ouderen inclusief handige tips over eenzaamheid en dementie bij ouderen.