Werkdruk in de zorg

Zo herken of voorkom je een burn-out in de zorg

21 juni 2021

Een groot deel van de zorgmedewerkers ervaart wel eens stress. Toch is dit niet altijd bekend onder collega’s of de leidinggevende. Maar liefst 2 op de 10 collega’s bespreekt dit helemaal niet op het werk. In bijna alle gevallen ervaart de zorgmedewerker het als een lastig onderwerp. Als jij stressfactoren kunt herkennen bij een collega kun je het eerder bespreekbaar maken en zelfs een burn-out voorkomen! Zorgmedewerkers trappen namelijk soms te laat op de rem. Maar hoe kun je stress of een burn-out herkennen bij een collega? We bespreken een aantal signalen en geven je tips om hiermee om te gaan.

Stress of burn-out herkennen bij collega’s; 5 signalen

Werkstress kan verschillende vormen aannemen en komt bij iedereen anders tot uiting. Toch is er een aantal signalen waaraan jij stress of een burn-out kunt herkennen bij een collega. Werk jij veel samen met je directe collega’s dan kun je een verandering in iemands gedrag snel opmerken. Werk je in de ambulante zorg of vanuit huis dan is dit iets moeilijker. Toch kun je ook stress herkennen van een afstandje. 

Wanneer jouw collega normaal met een lach de dag begint kan stress ervoor zorgen dat iemand de gehele dag somber of chagrijnig is. Je collega kan ook snel geïrriteerd zijn, meer klagen over het werk of moeilijk ontspannen. Welke verandering hier plaatsvindt is afhankelijk van het individu, maar elke verandering kan een teken zijn van stress. Ook kun je stress herkennen tijdens een videogesprek doordat iemand opeens kortaf reageert of de camera niet meer aanzet. 

Aan de kwaliteit van iemand zijn werk kun je ook vaak stress herkennen. Je collega maakt meer fouten dan voorheen en stelt zich minder flexibel op. De productiviteit daalt en je collega krijgt minder werk verricht in dezelfde periode. Het overzicht gaat verloren, afspraken worden niet meer nagekomen en iemand springt van de hak op de tak. Vaak zijn mensen met stress ook minder tevreden over eigen prestaties op het werk. 

Symptomen van een (misschien beginnende) burn-out uiten zich ook vaak lichamelijk. Je hoort dat je collega steeds vaker last heeft van hoofdpijn of spanning op de spieren. Tevens kan stress ook een hoge bloeddruk veroorzaken of slapeloosheid. Deze symptomen zijn moeilijker te signaleren bij een collega, maar enige uiting vanuit de collega over deze factoren kunnen wel een indicatie geven. 

Afwezigheid op de werkvloer en niet meer actief meedoen aan gesprekken in de lunchpauze kun je ook stress aan herkennen. Mensen met stress sluiten zich vaker af, omdat ze zoveel druk ervaren in het hoofd. 

De werkdruk loopt op en jouw collega blijft dagen achter elkaar overwerken. Bepaalde werkzaamheden komen niet af en daarom zie je vaak iemand na werktijd doorwerken.

Wat kun jij doen? 

Wanneer je stress herkent bij een collega kun je het op een rustige manier aankaarten. Ga in gesprek en zorg ervoor dat je collega zich niet aangevallen voelt. Zoek een veilige omgeving om erover te praten en begin er niet over waar meerdere mensen bij zijn. Dan voelt jouw collega zich misschien aangevallen. Laat merken dat je om het welzijn van je collega geeft en handelt uit zorg. Laat weten dat je bovenstaande stress signalen herkent en vraag of jouw collega deze stress signalen ook ervaart. Wanneer je het moeilijk vindt om het gesprek aan te gaan kun je het ook aangeven bij jouw leidinggevende.

Bespreek het op de werkvloer

Stressbestrijding is een belangrijk onderwerp op de werkvloer en het is verstandig om dit openlijk te bespreken. Wanneer er op jouw afdeling of binnen jouw team vaker over dit onderwerp wordt gesproken kan iemand zich eerder geroepen voelen om stress tijdig aan te geven.




Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details