Flexibel werken

Hoe ziet flexwerken in de zorg eruit?

9 maart 2022

Je ziet het tegenwoordig vaak voorbij komen en de meeste organisaties kunnen er niet meer omheen: flexibel werken, ook wel ‘het nieuwe werken’ genoemd. Veel werknemers ervaren het als fijn om thuis te kunnen werken, om eerder te kunnen beginnen om de file te vermijden of juist later te beginnen. Wanneer je in de zorg op een groep werkt is thuiswerken natuurlijk geen optie, maar er zijn nog genoeg andere mogelijkheden om flexibel te werken. Wat houdt flexibel werken precies in? 

flexibel werken
Flexibel werken is een nieuwe werkstijl met flexibiliteit. Het houdt in dat je als werknemer zelf je werktijden, locatie en werkduur bepaalt. Als werknemer heb je meer vrijheid om je werktijden in te delen op momenten dat het jou uitkomt. Zolang je je werk maar af hebt en je productief bezig bent. Volgens Indeed gaat de flexibele arbeidsregeling ervan uit dat niet alle werknemers hetzelfde zijn. Namelijk niet iedere werknemer is productief op hetzelfde moment. Ben je productiever in de avond dan in de ochtend? Flexibel werken maakt dat mogelijk. Een mooi voorbeeld voor jou als zorgverlener is de mogelijkheid tot zelfroosteren!
 
Zoals alles in het leven heeft natuurlijk ook flexibel werken in de zorg zijn voor- en nadelen. Zowel voor de werknemer als de werkgever. Lees hieronder welke dat zijn:
 
Voordelen

Betere balans werk en privé
Flexibel werken zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. Dit is ook één van de factoren die werkgeluk kunnen beïnvloeden. Je bent als werknemer namelijk zelf in de lead om je eigen dag in te delen. Zo kan je bijvoorbeeld in de middag een uurtje gaan sporten en in de avond een uurtje langer doorwerken.

Oefen het vak uit zoals jij dat graag wil doen
Als flexwerker in de zorg heb je meer tijd om het vak uit te oefenen zoals jij dat graag wil doen. Doordat jij als flexwerker in- en uittreed binnen een organisatie, kun je je beperken tot de kerntaak, namelijk: zorg verlenen. 
 
Werk waar jij graag wil werken
Flexibel werken maakt het mogelijk om een kijkje te nemen in verschillende keukens en dus werkervaring op te doen op verschillende locaties. Je bepaalt zelf hoe afwisselend je het wil hebben!
 
Het trekt talent aan
Een hele belangrijke voor de werkgevers: goede secundaire arbeidsvoorwaarden trekt meer talent aan. Flexibel werken is tegenwoordig onmisbaar en veel bedrijven hanteren de nieuwe werkstijl. Je kan natuurlijk niet achterblijven…
 
Nadelen

Binding met collega’s
Door te werken bij verschillende organisaties heb je soms voor een relatief ‘korte tijd’ een vast team binnen de zorginstelling zelf. Dit kan ervoor zorgen dat je je minder betrokken voelt en minder snel op een collega afstapt om iets te vragen.
 
Minder supervisie
Flexibel werken vergt een hoge mate van discipline, inzet en zelfstandigheid. Werknemers die dat niet kunnen zijn niet helemaal geschikt voor flexibel werken. Daarnaast heb je als werkgever minder toezicht. Flexibel werken gaat om goed vertrouwen vanuit de werkgever naar de werknemer. 
 
Werk jij ook graag flexibel? Wordt dan kandidaat bij zorgdesQ! Via zorgdesQ kun je namelijk zelf kiezen wanneer je werkt, waar je werkt en hoelang je werkt. Wanneer je je bij ons inschrijft, hoor je uiteraard bij het zorgdesQ-team en doen wij er alles aan jou binnen ons bureau het teamgevoel te geven die je verdient. Zelf vind ik flexibel werken erg belangrijk. Sterker nog, tijdens mijn sollicitatiegesprek bij zorgdesQ heb ik er nog specifiek naar gevraagd. Zo kunnen wij zelf kiezen of we om half 9 of 9 uur beginnen en wanneer thuis werken een keer beter uitkomt is dit ook geen probleem. Toch zijn we allemaal het liefst gewoon op kantoor!
 
Liefs,
ChantayWij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details