Werkgeluk

Tips om gemotiveerd te starten na je vakantie 

21 juni 2023

Je hebt net vakantie gehad en de verplichtingen roepen. Jeej, we mogen weer!’’ Het liefst begin je vol energie en motivatie, maar in de praktijk zien we dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. Belangrijk is om voor de vakantie je werk goed achter te laten. Maak een lijst met lopende zaken en loop deze na als je terug bent. Wanneer je weet dat je bepaalde taken goed hebt overgedragen, hoef jij je hier tijdens de vakantie geen zorgen over te maken. Zo ga je na je vakantie weer met een gerust gevoel naar het werk. Wat kun je verder doen om gemotiveerd te starten na je vakantie? 

Tip 1. Doe rustig aan

Ben je op vakantie geweest? Zorg er dan voor dat je thuis nog één of meerdere dagen hebt om af te schakelen. Draai de nodige wasjes en zorg dat je wat andere nuttige dingen doet, zoals weekboodschappen in huis halen. Op deze manier kom je al langzaam uit je vakantiemodus. Het helpt ook om thuis al te werken aan doelen. Maar ook hierbij geldt, maak het niet te groot! Rustig aan beginnen betekent werken aan kleine doelen. Zo kun je als doel stellen: ‘Ik ga komende maand minstens één keer per week sporten.’ Het werken aan doelen werkt motiverend en dit werkt straks door in je werk. 

Tip 2. Ritme aanpassen

Op vakantie kan je ritme helemaal anders zijn dan in het dagelijks leven. Ga je in de vakantie bijvoorbeeld iedere dag laat naar bed, maar past dit niet bij je thuisritme? Pas je ritme dan weer aan. Het is belangrijk om thuis weer een ritme te creëren dat passend is, omdat je op die manier moet functioneren. Wanneer je onregelmatig werkt, is er wellicht minder sprake van een vast ritme. Wel is het goed om van jezelf te weten wanneer je de meeste energie hebt om dingen te doen, zodat je hier je dag op inricht. Vergeet ook niet in het dagelijkse leven genoeg pauzes te nemen!

Tip 3. Werk aan je vitaliteit

Zelf vind ik het heerlijk om op vakantie wat ongezonder te eten en drinken, maar eenmaal thuis, komt dat mijn energie niet ten goede. Gelukkig kun je van alles doen om aan je vitaliteit te werken. Ten eerste is het goed om (voornamelijk) gezond te eten en te zware maaltijden over te slaan. Je spijsverteringsstelsel kan kleine maaltijden beter aan en ze zorgen ervoor dat je minder loom bent overdag, zeker met dit weer! Drink voldoende water en beweeg veel, je kent de tips vast wel. Bij zordesQ hebben we een whitepaper gemaakt over vitaliteit, waar onze collega’s hun persoonlijke ervaringen delen en de tips concreter maken. Benieuwd? Download hier onze whitepaper over vitaliteit. 

Tip 4. Plannen, plannen, plannen!

Soms moet je weer even nadenken waar te beginnen na je vakantie. Met het lijstje welke jij van tevoren hebt gemaakt, heb je in ieder geval overzicht. Toch is er misschien wel een hele hoop dat moet gebeuren of zijn er zaken die niemand anders heeft kunnen oppakken. Het is daarom goed om je werkzaamheden te prioriteren. Wat heeft de meeste prioriteit en wanneer wil je wat afkrijgen? Het helpt om focus aan te brengen in je dag en zo je werkzaamheden één voor één te kunnen afvinken. 

Tip 5. Zet het vakantiegevoel voort in je eigen omgeving

Wil je het vakantiegevoel vasthouden? Wat mij altijd helpt is het vooruitplannen van leuke dingen, maar ook het inplannen van ‘me-time’. Doe gewoon waar je zin in hebt en waar je een vakantiegevoel van krijgt. Zeker met deze heerlijke zomerdagen kan het voelen alsof je vakantie hebt in je vrije tijd. Laatst ging ik een dagje varen en voordat ik het wist was het alweer avond. Heerlijk om zo de tijd te vergeten. Ook uiteten gaan, een terrasje pakken of gewoon lekker wandelen is een aanrader. Door dingen te doen die je leuk vindt, krijg je weer nieuwe energie en dat is net wat je nodig hebt!

Vaak vliegt de eerste werkdag na de vakantie zo weer voorbij en valt het allemaal wel mee. Soms maken we dingen in ons hoofd groter dan ze zijn. Probeer altijd eerst te relativeren en terug te denken aan positieve ervaringen. Of ben jij diegene die eigenlijk altijd direct weer zin heeft om aan het werk te gaan na de vakantie? Deel dan zeker jouw tips met collega’s!  

Liefs, 

Myrthe  
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details