Werkgeluk

Samen met collega’s werken aan werkgeluk

17 mei 2023

Jezelf kunnen zijn en het gevoel hebben dat je ergens bij hoort is een menselijke behoefte. Dit geldt ook zeker op het werk en fijn contact hebben met collega’s heeft invloed op jouw werkgeluk. Collega’s zie je namelijk veel, sommigen nog meer dan je vrienden en familie. Hoe mooi is het als je oprechte interesse toont in elkaar, samen werkt aan hetzelfde doel en dezelfde inspanning wil leveren?

werkgeluk

De ene keer heb je direct een klik met een collega, soms moet het nog wat loskomen en soms merk je dat het wat minder matcht. Je kunt natuurlijk niet met iedereen even goed klikken, maar samen door een deur kunnen is belangrijk. Geef elkaar de ruimte om jezelf te zijn en weet dat je ook verbinding kan voelen als je heel anders bent dan de ander. Wanneer het samengevoel niet vanzelf gaat, neem dan zeker de moeite om hierin te investeren. Benieuwd hoe je samen met collega’s kan werken aan werkgeluk? Ik geef graag een aantal tips!

Complimenten geven

Het krijgen van waardering is eveneens een menselijke behoefte en het is fijn als jij en je collega’s aan elkaar laten blijken dat je elkaar waardeert. Een compliment werkt motiverend en kan ervoor zorgen dat de ander extra inspanning wil leveren. Geef elkaar daarom eens wat vaker een gemeend en concreet compliment. Geef de ander jouw vertrouwen door bijvoorbeeld te zeggen: ‘‘Ik weet dat ik dit aan jou kan overlaten.’’ Bedenk van tevoren goed wat voor compliment je gaat geven, want deze schud je niet zomaar uit je mouw. 

Samen iets ondernemen

Ga samen eens wat anders doen dan werken. Drink bijvoorbeeld wat lekkers op een terras of doe een activiteit, zoals een pubquiz of escaperoom. Door wat anders te doen dan wat jullie gewend zijn, leer je elkaar weer op een andere manier kennen. Wie weet vinden jullie overeenkomsten die nog nooit eerder zijn opgevallen. Wist je dat we bij zorgdesQ ieder jaar een teamweekend organiseren waar we zowel teambuilding activiteiten doen als gewoon lol maken samen? Maanden en soms zelf jaren later wordt er nog over gepraat. Inspiratie nodig voor een teamuitje? Bekijk eens deze tips!

Interesse tonen en elkaar opzoeken

Toon interesse in elkaar, want een goed gesprek kan leiden tot een (nog) fijnere werksfeer. Vraag gewoonweg hoe het gaat, of je jouw collega ergens mee kunt helpen, of diegene nog plannen heeft het weekend of vraag hoe zijn/haar werkdag was. Met simpele vragen kom je al een heel eind en de ander voelt zich gehoord. Loop ook eens naar een collega toe die je normaal gesproken een berichtje of mail zou sturen en toon interesse, dat zijn twee vliegen in één klap! Vergeet elkaar ook niet iedere dag te begroeten. 🙂

Maak dingen bespreekbaar

Er kunnen soms zaken op werk spelen die de werksfeer beïnvloeden. Een collega ergens op aanspreken kan spannend zijn. Tegelijkertijd is het wel nodig, want wanneer je er niks van zegt of niet tegen de desbetreffende persoon, zal er weinig veranderen. Wanneer een collega iets doet wat jij vervelend vindt, maak dat dan bespreekbaar met diegene. Wat kan helpen is dat je uitlegt waarom je het vervelend vindt en vertelt wat dit voor effect op jou heeft. Aangeven is stap één en vaak zul je zien dat iemand het waardeert dat je hem of haar opbouwende feedback geeft. Heeft dit geen effect? Maak het dan bespreekbaar met jouw leidinggevende.

Iets aardigs doen voor elkaar

Wanneer je iets aardigs doet voor een collega geeft dit een positief gevoel, zowel bij jou als bij de ander. Zo kun je bijvoorbeeld eens je hulp aanbieden bij een lastige taak. Of heel simpel: vraag of je collega ook een kop koffie wil als je naar het koffiezetapparaat loopt. Je kunt ook een keer wat lekkers meenemen om uit te delen. Zo krijgen we bij zorgdesQ weleens een bericht in de groepsapp van Kim (recruiter) met de vraag wie de dag erna op kantoor is. De volgende dag liggen er dan heerlijke brownies klaar. Goede zet Kim!

Het hebben van een hecht team heeft bij mij zeker invloed op mijn werkgeluk. Toen ik bij zorgdesQ startte was ik de enige op de marketingafdeling en ondertussen zijn we met z’n drieën. We werken met het gehele team aan hetzelfde doel, dus dat werkt al verbindend. Tegelijkertijd ben ik blij nu teamleden te hebben in hetzelfde vakgebied, want we vullen elkaar goed aan. Een lunch ‘buitenshuis’ is altijd gezellig en binnenkort gaan we weer met z’n allen op teamweekend! Heb jij zelf nog een tip voor teams om samen te werken aan werkgeluk? Dan zie ik deze graag in mijn mailbox verschijnen: myrthe.moet@zorgdesq.nl.

Liefs,

Myrthe
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details