Trends en ontwikkelingen

Ouderen kunnen langer thuis blijven wonen door technologische ontwikkelingen

2 december 2021

Jongeren kunnen niet zonder, ouderen verfoeien het soms: technologie. Toch komen veel ouderen met deze houding richting technologie hier snel op terug als het ze kan helpen langer thuis te wonen. Er is geen plek als thuis, toch?

ouderenthuiswonen

Laat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen

Het onderwerp ‘thuis wonen’ is geen onderwerp voor discussie voor instanties. Iedereen is het erover eens dat mensen zo lang mogelijk thuis zouden moeten wonen. Ook dementerende ouderen. ‘Zo lang mogelijk’ is een breed en kwetsbaar begrip. Het moet mogelijk zijn qua gezondheid, maar het moet ook mogelijk zijn voor zorgverleners om de zorg aan huis aan te bieden. Bovendien moet het wel veilig zijn. Een zwaar dementerend persoon kan logischerwijs niet alleen gelaten worden. Ook de cliënt zelf moet hierachter staan, hoewel dat meestal wel het geval is. Een stabiel sociaal vangnet en/of mantelzorgers maakt thuis wonen ook langer mogelijk. Komt er op één van deze gebieden een kink in de kabel, dan moet er worden heroverwogen.

Thuiswonenden worden ouder

Hoe ouder je wordt, des te kleiner je wereld wordt. Veel valt er weg naarmate de jaren gaan tellen: je vriendenkring dunt uit, werk vervalt, misschien verlies je je levenspartner. Dit zijn allemaal situaties waar senioren vroeg of laat mee te maken kunnen krijgen. Daardoor wordt er steeds meer waarde gehecht aan de vastigheid die zij nog over hebben. Denk aan het huis, de buren, de hond, het dagelijkse ommetje, het doen van de boodschappen of koken. Dat zijn de zaken die blijven en waar ze controle over hebben. Vooral het sociale vangnet zoals die buren en kennissen is hetgeen ze gelukkig maakt. Haal je ouderen uit hun vertrouwde omgeving weg dan kan de mentale en daardoor ook de fysieke gezondheid eronder lijden.

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) blijkt dat ouderen die thuis wonen gemiddeld een jaar langer leven dan ouderen in een verzorgingshuis. Vooral van de verhuizing en de scheiding van de partner ondervinden zij stress terwijl ze zich al in een kwetsbare situatie bevinden. Op die leeftijd gaat dat ten koste van iemands levensduur.

Ondersteunende technologie

Met hedendaagse technologie kan ervoor gezorgd worden dat veel ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Er was al veel mogelijk, maar de technologietrein dendert onverminderd voort. Zo is er bijvoorbeeld een sensor ontwikkeld die bewegingen van dementerende, ronddwalende ouderen detecteert. Hiermee wordt bekeken hoe ouderen zich in het dagelijks leven gedragen om dat vervolgens te gebruiken voor een ondersteuningsplan. Dit maakt het gelijk mogelijk om in kaart te brengen waar precies de behoeftes van de specifieke cliënt liggen. Sensortechnologie kan onnodige zorgverlening voorkomen. De sensor kan oorzaken van gedrag aan het licht brengen, waardoor de cliënt sneller de juiste zorg krijgt. Interessant he? In ons blog over Internet of Things lees je nog meer over technische snufjes die ouderen kunnen helpen langer thuis te wonen.

De inzet van technologie in de zorg laat het mes dus aan twee kanten snijden: enerzijds helpt het de cliënt langer zelfstandig te blijven wonen, anderzijds ontlast het de zorgverlener, omdat het de cliënt onafhankelijker maakt.

zorgdesQ nieuws.
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details