Onregelmatig werken

Met een verpleegkundige in gesprek over onregelmatig werken in de zorg

11 maart 2020

Hey lezer! Als zorgprofessional heb jij (als het goed is) ervaring met onregelmatige werktijden. Als online marketeer heb ik geen idee hoe het is om écht onregelmatig te werken (behalve van een paar jaar geleden in een café 😊). Van mijn collega-recruiters krijg ik genoeg mee over onze kandidaten die onregelmatig werken. Bij zorgdesQ zijn wij ook 24/7 bereikbaar voor noodgevallen, want die komen wel eens voor. In het kader van samen uit, samen thuis: onze kandidaten werken met cliënten waar 24 uur per dag voor wordt gezorgd, dus voelen wij ons verantwoordelijk om ook buiten kantoortijden bereikbaar te zijn. Ook heb ik verschillende vriendinnen die in de zorg werken. Zo ontstaan er regelmatig gesprekken over onze verschillende werktijden en levensstijlen. Want wat zijn de voordelen van deze onregelmatige diensten? Welke nadelen zijn er?

Verpleegkundige interview

Om een beter beeld te krijgen op deze vragen, ging ik het gesprek aan met Esmee. Zij is 22 jaar en werkt sinds kort in het Jeroen Bosch ziekenhuis als verpleegkundige niveau 5 op de couveuseafdeling. Dit is een dynamische afdeling waar pasgeborenen worden opgenomen met verschillende gezondheidsproblemen. In haar 36-urige werkweek werkt ze afwisselend ochtend- avond- en nachtdiensten. Zelf vind ze nachtdiensten het minst fijn om te draaien, maar ze voelt zich verantwoordelijk om het toch te doen. Esmee: ‘’Het hoort er nu eenmaal bij en het gooit je ritme wel om, maar ik heb er geen last van.’’ Ergens vind ze het fijn dat ze geen standaard 9/5 baan heeft: ‘’Een kantoorbaan zie ik niet zitten hoor!’’, aldus Esmee.

”Een kantoorbaan zie ik niet zitten!”

Esmee Douma

Voordelen onregelmatige diensten

Er zitten ook voordelen aan onregelmatige werktijden. Af en toe heeft ze een dagje vrij wanneer iedereen aan het werk is. Esmee: ‘’Deze dagen kan ik goed gebruiken voor ‘me-time’ en dat is ook wel eens lekker! Ik ben geen ochtendmens, dus dat ik soms kan uitslapen vind ik heerlijk. Ook kan ik goed met veranderingen omgaan en het is gewoon een kwestie van doen.’’ Een ander voordeel die Esmee noemt is dat ze een ‘lang weekend weg’ makkelijker kan plannen. Esmee: ‘’Door zelf regie te hebben over je rooster hoef je geen vrije dagen op te nemen om eens een lang weekend weg te gaan.’’

‘’Door zelf regie te hebben over je rooster hoef je geen vrije dagen op te nemen als je een lang weekend weg wil’’

Esmee Douma

Nadelen onregelmatige diensten

Wat zijn de nadelen volgens Esmee? ‘’Het werken op feestdagen vind ik wel echt een nadeel. En het is lastig te combineren met mijn vriend die ook onregelmatige diensten draait. We moeten wel echt tijden afspreken om elkaar te zien, ook al wonen we samen.” 

Hoe ziet de toekomst er uit? Esmee: ‘’Dat vind ik heel lastig om te zeggen. Ik heb gehoord van collega’s met kinderen dat het wel te combineren is, maar dat moet ik zelf nog gaan ervaren. Ik denk dat het wel goed gaat komen.’’ Myrthe: ‘’En zou je onregelmatig werken aanraden aan anderen?’’ Esmee: ‘’Als je goed met veranderingen om kan gaan, zou ik het zeker aanraden. Als je meer van structuur houdt niet.’’ Als Esmee haar droom-werkrooster moet omschrijven: ’’Onregelmatig, maar dan wel weekenden vrij!’’

(Het interview was bij Esmee thuis. Ik vroeg of ze haar werkkleding kon laten zien, maar die nam ze nooit mee naar huis, helaas. Ze had wel een EHBO tasje liggen..)

Hoe ervaar jij het onregelmatige werken en hoe zou jouw ideale werkrooster eruit zien? Laat gerust een reactie achter, ik ben erg benieuwd! De volgende keer interview ik collega Moïsha. Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Volg onze bedrijfspagina op Facebook en LinkedIn!

Liefs, Myrthe

– Myrthe Moet vertellen –
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details