Thuiszorg

Misvattingen over de thuiszorg

5 oktober 2022

Aan zorgdesQ de taak om het stoffige imago van de thuiszorg af te stoffen! Misvattingen zijn er namelijk genoeg. Heb jij er weleens aan gedacht om in de thuiszorg te gaan werken? Of juist niet omdat je er al een bepaald beeld over hebt? We horen dagelijks van alles om ons heen, waardoor we ieder een eigen idee vormen van hoe iets zal zijn. Soms is het goed om het zelf te ondervinden. Wist je bijvoorbeeld dat veel teams in de thuiszorg hun planning zelf maken? Hierdoor is er veel ruimte om flexibel te werken. Dat is al een mooi voordeel van de thuiszorg! Verder zijn er een aantal misvattingen over de thuiszorg die wij graag de wereld uit helpen:

misvattingenthuiszorg

Je hoort het misschien wel eens om je heen: ‘Werken in de thuiszorg? Nee, dat gaat vervelen’. Een grote misvatting, want het werken in de thuiszorg is juist heel leerzaam en je kunt er verschillende competenties mee verbeteren. Je zelfstandigheid bijvoorbeeld: alleen een route lopen brengt de nodige verantwoordelijkheid met zich mee. Ook is er vaak samenwerking met verschillende instanties, waar je communicatieskills zeker wat aan hebben. Wanneer een kritieke situatie optreed, ben jij degene die moet bepalen hoe te handelen. Uitdaging genoeg dus!

Veel mensen denken bij ‘thuiszorg’ meteen aan ‘ouderenzorg’, maar dat hoeft niet zo te zijn. De variatie aan cliënten maakt de thuiszorg juist aantrekkelijk. Je krijgt te maken met verschillende leeftijden, ziektebeelden en culturele achtergronden. Verschillende cliënten zorgen ervoor dat je van iedere doelgroep weer wat leert. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat mensen zorg nodig hebben na een operatie. Of je krijgt te maken met mensen met een posttraumatische stressstoornis of cliënten die gewoonweg extra gezelschap wensen. Iedere doelgroep is anders en in iedere doelgroep kun jij je gaan verdiepen, zodat je de zorg geeft die echt bij hen past. Uiteraard is dit per individu ook weer verschillend. 

Je bent dan wel in je eentje op stap bij het lopen van een route, maar je hebt daarnaast ook veel overleg met een team. Wanneer een zorgvraag van een cliënt verandert, kun je deze casus inbrengen tijdens een teamoverleg. Je kunt tijdens andere collegiale overleggen ook altijd terugvallen op collega’s. Verder zul je zien dat er wel eens een route wisseling plaatsvindt, waardoor je weer met andere cliënten te maken krijgt. In dit geval kun je bijgepraat worden door degene die hiervoor bij een cliënt op bezoek is geweest. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om voor of na een dienst gezamenlijk een kopje koffie te drinken op kantoor. 

Gelukkig is dit ook een misvatting, want er zijn zeker wel doorgroeimogelijkheden in de thuiszorg. Het komt bijvoorbeeld voor dat er vanuit een zorginstelling een specialisatie wordt aangeboden, denk hierbij aan wondverpleegkundige. Ambieer je een leidinggevende functie? Dan zijn hier ook mogelijkheden toe. Denk aan de functie: teamleider thuiszorg, operationeel manager ouder- kindzorg of leider gezinszorg. Verder zijn er nog beroepen als: gezinsverzorgende, kraamhulp en bejaardenverzorgende particuliere huishouding. Als je begint als helpende kun je ook in de thuiszorg altijd nog doorgroeien naar verzorgende IG en uiteindelijk naar verpleegkundige. 

Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt naar de thuiszorg? Schrijf je dan in bij zorgdesQ! We gaan graag op zoek naar een passende thuiszorg opdracht voor jou. Verder kun je ook altijd een dagje meelopen bij één van onze opdrachtgevers in Noord-Brabant, Gelderland of Limburg. Wil je eerst wat meer verhalen lezen over praktijkervaringen? Houd dan de komende twee maanden onze blogpagina goed in de gaten, er komen namelijk ervaringsverhalen aan! Niet alleen van één van onze kandidaten, maar ook van een gepensioneerde vrouw die het vak jaren met liefde heeft uitgevoerd.

Liefs,

Myrthe 




Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details