Werkgeluk

Medewerkers gemotiveerd houden tijdens de zomermaanden

13 juli 2023

De ene medewerker zet een tandje bij tijdens zomermaanden of werkt door zoals je gewend bent, de ander is toe aan vakantie of komt net terug en moet weer inkomen. Het is niet gek dat er een verminderde motivatie ontstaat zo vlak voor de vakantie. Medewerkers kunnen zich verheugen op hun eigen vakantieplannen of de batterij moet weer opgeladen worden. Hoe vaak hoor je in de zomermaanden ‘Ik ben echt toe aan vakantie!’ en wordt er niks mee gedaan? Het is duidelijk dat iemand (even) behoefte heeft aan verandering en als werkgever kun je daarop inspelen!

Stimuleer het opnemen van vakantie

Besef dat vakanties van groot belang zijn voor het herstellen van ‘de batterij’. Om het werk goed te kunnen uitvoeren, is een goede werk-privé balans belangrijk. Zie je dat iemand opgebrand is? Stimuleer dan zeker het opnemen van vakantie. Een korte vakantie in eigen land kan al zorgen voor voldoende ontspanning. Naast dat je jouw medewerker deze rust gunt, zal dit de productiviteit op werk ten goede komen. Door vakantie te stimuleren werk je aan jullie lange termijn relatie en toon je persoonlijke betrokkenheid, iets wat iedere medewerker waardeert! 

Nieuw takenpakket

Duurt de vakantie nog even en is je medewerker duidelijk toe aan wat anders? Dan kun je ook denken aan het uitbreiden of wat veranderen van het takenpakket. Dit kan motiverend werken, omdat een medewerker weer echt even op scherp moet staan. Belangrijk hierbij is wel om rekening te houden met iemands talenten en waar iemand plezier uithaalt. Vaak gaan deze twee hand in hand. Minder leuke taken horen er soms ook bij, maar zorg dat je medewerker vooral doet waar hij of zij energie van krijgt. Blijf hierover met elkaar in gesprek!

Investeren in scholing

Sommige medewerkers hebben behoefte aan grotere stappen. Uitdaging maakt het werk vaak leuker, ook in de zomermaanden. Wanneer je medewerkers de kans krijgen zich verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door een opleiding te volgen, kan dit een enorme boost geven. Wanneer je potentie ziet voor een bepaalde functie, bespreek dit dan met diegene. Een win-win! Naast een opleiding kun je ook denken aan bepaalde workshops of cursussen waar je jouw medewerkers blij mee maakt. 

Successen vieren

Wat werkt er nou meer motiverend dan een positieve sfeer op de werkvloer? Vier successen, bespreek plannen voor de komende periode en blik terug op bijzondere momenten in de organisatie. Wanneer er ruimte voor is, is het nog leuker om dit allemaal te doen buiten de werkvloer. Een zomerbarbecue of borrel op een mooie locatie, daar worden medewerkers vrolijk van. Daarnaast is het ook belangrijk om samen met je medewerkers in gesprek te gaan over hoe zij zich op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen. Deze doelen behalen werkt motiverend. Vier dus niet alleen werksuccessen, maar juist ook persoonlijke successen! 

Een fijne werkplek zijn

Het is heerlijk weer buiten en je medewerkers zitten binnen. Zeker met +- 30 graden is het belangrijk om het op de werkplek zo aangenaam mogelijk te maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld vers fruit neer te leggen of de koelkast te voorzien van koude drankjes. Dit levert niet alleen een gevoel van waardering op, maar ook vocht en vitaminen die ze nodig hebben om met dit warme weer goed te presteren. Wat iemand onder een fijne werkplek verstaat in de zomer, kan natuurlijk wisselend zijn. Vraag dit daarom gewoon eens bij je medewerkers uit! 

Belofte maakt schuld, dus wanneer je jouw medewerkers iets beloofd is het belangrijk om dit na te komen. Vergeet naast al het harde werk vooral ook geen lol te maken samen en gemeende complimenten te geven. Deze komen vanzelf als iemand iets doet waar diegene goed in is. Zet de juiste mensen dus in voor het juiste werk. Mis je nog een passende match op een bepaalde functie? Dan denken we graag met je mee en bellen we je terug

Liefs,

Myrthe 
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details