Opleiding en scholing

Is een cursus palliatieve zorg iets voor jou?

21 september 2022

Er is in de ouderenzorg meer sprake van palliatieve zorg dan je in eerste instantie zou denken. Om de kwaliteit van de zorg hoog te houden is het belangrijk dat je jezelf als zorgprofessional goed (bij)schoolt. Dit kan aan de hand van een cursus palliatieve zorg. Tijdens zo’n cursus leer je hoe je de beste zorg draagt voor palliatieve cliënten en naasten, je collega’s en jezelf. Ben jij een zorgprofessional en werk je vaak met palliatieve cliënten of wil je simpelweg extra kennis op doen? Dan is een cursus palliatieve zorg iets voor jou!

 

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is zorg die gegeven wordt aan cliënten wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is. Bijvoorbeeld een cliënt met kanker die al uitbehandeld is. Of dementie, COPD en hartfalen. Het zijn ziekten waar cliënten niet van kunnen genezen, maar wel maanden of zelfs jaren mee kunnen leven. Omdat deze cliënten nog lang kunnen leven is het doel van palliatieve zorg om de kwaliteit van het leven van deze cliënten te behouden en te verbeteren als dat mogelijk is. Het draait bij palliatieve zorg niet alleen om de cliënt zelf, maar ook om het ondersteunen van naasten. Het is wel belangrijk dat je palliatieve zorg niet verwart met terminale zorg. Beide zorgvormen worden namelijk geboden aan cliënten die niet meer kunnen genezen. Het verschil is dat palliatieve zorg in sommige gevallen jaren kan duren, terwijl de duur van terminale zorg 3 maanden of minder is. 

Een cursus palliatieve zorg

Er zijn vele verschillende cursussen en opleidingen voor palliatieve zorg. Deze zijn te volgen bij particulieren, het middelbaar beroepsonderwijs en op hogescholen. Tijdens een cursus palliatieve zorg, verdiep jij je in de speciale zorg voor ernstig zieke mensen, voor wie genezen niet meer mogelijk is. Je leert cliënten te begeleiden, en ook na het overlijden steun te bieden aan de nabestaanden. Daarnaast confronteert de zorg voor deze cliënten je ook met jezelf en met vragen over je eigen leven. Het doel van een cursus palliatieve zorg is dat jij als zorgprofessional nóg meer van waarde bent voor de cliënt in de laatste fase van zijn/haar leven en voor zijn/haar naasten. Ook biedt de cursus je handvatten hoe voor jezelf en jouw collega’s te zorgen in deze vaak complexe zorg.

Je kiest voor een cursus palliatieve zorg omdat je o.a.:

Als je nog niet zeker weet of een cursus palliatieve zorg iets voor jou is dan kan je altijd nog een voorproefje doen op ons kennisevent. Helaas is de vorige editie van sQills nog in oktober 2022 geweest. Bij dit evenement krijg je namelijk de mogelijkheid om een workshop ‘In gesprek over het levenseinde’ te volgen. Je leert tijdens de workshop o.a. hoe je in gesprek gaat met ongeneeslijk zieken. Er is aandacht voor theorie en kennisoverdracht, daarnaast kan je oefenen met mede-zorgprofessionals. Na het volgen van de workshop ontvang je een certificaat vanuit Zorgscholing. Zorg daarom dat je volgend jaar opnieuw bij ons kennisevent sQills bent! Wees op tijd met inschrijven!

Liefs,

Chantay
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details