Trends en ontwikkelingen

Internet of Things: technologie die levens kan redden in de zorg

15 september 2021

Internet of Things is voor velen een onbekend fenomeen. Zonde, want in de gezondheidszorg kunnen we het goed gebruiken. Het begrip Internet of Things (ook wel: IoT) omvat alle objecten die kunnen worden verbonden met een internetnetwerk. Objecten kunnen dus zelfstandig en onderling, maar ook met computers of met mensen communiceren. Directe menselijke bediening is hierbij niet nodig. Zo zijn er gordijnen die automatisch geopend kunnen worden als het licht wordt. Super handig in de zorg! 

IoT in de zorg is een zinvol, maar ook technisch snufje, dat gebruikt kan worden voor veel verschillende zaken. Op dit moment zul je waarschijnlijk niet zo snel een vacature in de gezondheidszorg vinden gericht op het integreren van IoT. Toch zou dat nog niet eens zo’n slecht idee zijn. Hieronder worden vier interessante voorbeelden gegeven die (indirect) al vele levens hebben gered. 

Kankerbehandeling 

Een app die symptomen bijhoudt, een weegschaal met Bluetooth en een bloeddrukmeter die wordt gedragen; patiënten hadden tijdens de behandeling van kanker beduidend minder symptomen. Een mooi voorbeeld van IoT, waarbij de patiënten enorm werden geholpen. 

Medicatie 

Ook het gebruik van medicatie kan eenvoudiger worden gemaakt met behulp van IoT. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘slimme pil’, die kan controleren of medicatie daadwerkelijk is ingenomen. Inmiddels is het zelfs mogelijk om medicijnen in bepaalde delen van het lichaam pas actief te laten worden. 

Valdetectie- en preventie 

Een ander noemenswaardig voorbeeld van IoT in de gezondheidszorg zijn de polsbandjes met valdetectie of zelfs valpreventie. Het polsbandje met valdetectie zorgt ervoor dat wanneer een patiënt is gevallen de zorgmedewerker direct een seintje krijgt. Het polsbandje met valpreventie gaat nog een stapje verder: deze waarschuwt al wanneer de drager zijn of haar evenwicht dreigt te verliezen.  

Slimme gebouwen

Naast het helpen van patiënten kan IoT bijdragen aan het verbeteren van gebouwen. Gebouwen kunnen namelijk ook gemeten worden. Met slimme apparaten kun je bijvoorbeeld via route-apps bezoekers makkelijk de weg wijzen. En dat is niet alles: gebouwen kunnen zelfs slimmer worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het reguleren en het in kaart brengen van bezetting van kamers of bedden. Daarbij kan IoT er mogelijk ook voor zorgen dat de toekomstige bezettingsgraad kan worden voorspelt aan de hand van data uit het verleden. 

Deze vier voorbeelden laten zien dat de mogelijkheden van IoT voor de gezondheidszorg nóg breder zijn dan je wellicht voorheen dacht. Toch blijkt dat het nog maar weinig wordt gebruikt in deze branche. Een kans die volgens mij meer benut zou moeten worden. Door steeds meer gebruik te maken van deze ontwikkeling kan er in de gezondheidszorg namelijk steeds efficiënter worden gewerkt, wat resulteert in het redden van meer levens. 

– Julia Driessen




Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details