Geestelijke Gezondheidszorg

Het taboe op praten over psychische klachten doorbreken

28 december 2022

Praten over psychische klachten doen veel mensen (helaas) liever niet. Maar als je er lang over nadenkt is dat eigenlijk best gek. Praten over het griepje dat we hebben vinden we geen probleem, terwijl vertellen over paniekaanvallen voelt als een no-go. Hoog tijd dat dat gaat veranderen. Ook GGZ-instellingen kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het doorbreken van dit taboe. Hoe? Dat vertel ik je in deze blog! 

Een groot taboe onder Nederlanders

Praten over psychische klachten is nog steeds een taboe onder Nederlanders. De Nationale Nederlanden heeft een onderzoek gedaan bij ruim duizend Nederlanders. Daaruit blijkt dat praten over psychische klachten als een depressie, angsten en ongelukkig zijn het moeilijkst is. 
 
Psychische klachten komen eigenlijk ook vaker voor dan de meesten denken. Dat komt voornamelijk doordat er niet veel over gepraat wordt. Mensen houden het liever zo lang mogelijk verborgen of zorgen er zelfs voor dat het nooit aan het licht komt. Waarom? Dit komt vaak voort uit schaamte of angst. 
 
Het taboe doorbreken

Helaas wordt dit taboe onbewust door veel mensen in stand gehouden. Wanneer iemand met een geestelijk gezondheidsprobleem kampt, zeggen we vaak iets als ‘’hij heeft een dipje’’ of ‘’ze heeft het moeilijk’’. Het probleem wordt afgezwakt. 
 
Aanvaarden dat psychische problemen deel uitmaken van het leven van veel mensen is de eerste stap wanneer het gaat om het doorbreken van dit taboe. Als zoveel mensen er mee te maken hebben of krijgen, dan kunnen we het beestje misschien beter bij zijn naam noemen en open zijn over de psychische aandoening waar je mee te maken hebt. Je hoeft er natuurlijk niet met jan en alleman over te praten. Praat erover met de mensen waarvan jij denkt dat ze voor je verhaal openstaan. Je zult versteld staan van de steun die je krijgt. 
 
De bijdrage van GGZ-instellingen

Ook als GGZ-instelling kun je je steentje bijdragen aan het doorbreken van dit taboe. Bijvoorbeeld door bewustwording te creëren. Stel je als organisatie op als professional, jullie hebben er ten slotte veel verstand van. Dit kun je doen door blogs en social media berichten te schrijven over dit onderwerp. Verder zou je als GGZ-instelling ook een soort bewustwordingscampagne op kunnen zetten, iets wat we in onze vorige blog ook al benoemde. Heb je hier als organisatie de middelen niet voor? Dan kun je ook op zoek naar een bestaande campagne of een project die jullie graag zouden willen steunen en/of promoten. Zelf ben ik hier online ook even naar op zoek gegaan. Ik ben verschillende projecten tegengekomen die bijdragen aan het doorbreken van dit taboe. Eén van de meeste bijzondere projecten vond ik Taboeiend, ontwikkeld door Stichting Durf Te Vragen. Dit project is voornamelijk gericht op het praten over mentale problemen bij jongeren. Het is een virtuele en interactieve experience die langsgaat op middelbare scholen om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met mentale gezondheid. 
 
Voor het schrijven van die blogs en social media berichten over dit onderwerp heb ik als online marketeer nog wel een aantal ideeën. Deel bijvoorbeeld tips over hoe mensen het gesprek over hun psychische klachten kunnen starten of doe een interview met een ervaringsdeskundige. Dat is al een mooi begin!

Liefs,

Julia 



Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details