Fit en gezond op de werkvloer

Gezond de winter in: werken aan je immuunsysteem 

29 november 2023

Bewust en gezond leven, steeds meer mensen kiezen ervoor. In het winterseizoen is het van essentieel belang om je immuunsysteem in conditie te houden. We worden overspoeld met een eindeloze stroom aan gezondheidsadviezen en artikelen. Zelf merk ik hoe waardevol het is om af en toe een herinnering te krijgen van de ‘eenvoudige’ richtlijnen voor een gezonde leefstijl. Het is zo gemakkelijk om – als je weer goed bezig bent – terug te vallen in dagelijkse gewoontes en ongezonde keuzes. Laten we daarom samen teruggaan naar de basis en wat essentiële gezondheidstips doornemen!  

Manieren om je gezondheid te bevorderen tijdens het koude winterseizoen

Eet jij elke dag groente en fruit? Heel goed! Voedingsstoffen doen namelijk veel met je immuunsysteem. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine C eet, zoals paprika’s, sinaasappels en zwarte bes. Fruit kun je gemakkelijk toe voegen aan je ontbijt. Verder helpt zink met het tegengaan van verkoudheid en dit kun je vinden in bijvoorbeeld spinazie of broccoli. Benieuwd naar een voedingsmiddel dat in z’n eentje vecht tegen verschillende infecties? Zoete aardappel. Ik zie een heerlijk gerecht voor vanavond aankomen! 

Téveel suiker, brengt je weerstand tijdelijk omlaag. Waar rondom de feestdagen de meesten even zullen ‘cheaten’, zullen anderen voor een langere periode genoeg suikers binnenkrijgen. Als je wil minderen in suiker, kun je het beste voedingsmiddelen beperken waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep, gebak en frisdrank. Tegelijkertijd zijn er veel middelen waar misschien meer suiker in zit dan je verwacht en waar het goed is om bewust van te zijn, zoals ketchup. Bekijk hier een lijst van 10 etenswaren waar meer suiker in zit dan je denkt. 

Tijdens de overgang van seizoenen is het extra goed om aandacht te besteden aan je slaap, aangezien je van nature wat kwetsbaarder kan zijn. Slaap speelt een rol bij het reguleren van het stresshormoon en biedt de mogelijkheid voor je immuunsysteem om te ontspannen en te herstellen. Om te zorgen dat je goed of beter slaapt, kun je verschillende dingen doen. Houd een vast ritme aan, zorg voor frisse lucht in de slaapkamer, kijk minstens een uur voordat je gaat slapen niet op apparaten en schrijf dingen op waar je over piekert.

Jezelf een mooi cadeau geven? Beweeg! De voordelen ervan zijn namelijk enorm. Dagelijks actief bewegen verkleint de kans op depressie en angstgevoelens en je immuunsysteem wordt versterkt tegen overdraagbare infectieziektes. Voldoende slaap waar ik het net over had? Bewegen kan daar ook enorm bij helpen. Maar hoe motiveer je jezelf om meer te bewegen? Wat kan helpen is ‘het bewegen’ samen met anderen te doen: een leuke teamsport bijvoorbeeld? Ook kun je een overleg of telefoontje combineren met een wandeling en bijhouden hoeveel stappen je zet. Maak er dagelijks een doel van! 

Het kan een uitdaging zijn om al je benodigde vitamimen en mineralen uit voeding te halen. Daarom is het verstandig om de juiste supplementen toe te voegen aan je dagelijkse routine. Zorg dat Vitamine C, D3, B12 en magnesium niet ontbreken in je supplementencollectie. Supplementen zijn wel echt een aanvulling op je voeding en dus geen vervanging. Aangezien ze hoge concentraties van bepaalde vitaminen en mineralen bevatten, kunnen ze helpen een disbalans te voorkomen. Een disbalans wil je niet, want dit kan leiden tot vermoeidheid, spierpijn en een verhoogde kans op infecties. 

Wist je dat zo’n 70% van je weerstand is gelokaliseerd in je darmen? De gezondheid van je darmen heeft een grote invloed op de effectiviteit van je immuunsysteem. Als darmen niet goed functioneren, kan dit leiden tot een verzwakt afweersysteem, wat het risico op verkoudheden en andere gezondheidsproblemen verhoogt. Vezels spelen een cruciale rol bij het voeden van goede bacteriën in je darmen. Als deze goede bacteriën niet de voeding krijgen die ze nodig hebben, kunnen ze hun taak niet naar behoren vervullen. Het is dus belangrijk om veel vezelrijke voedingsmiddelen te eten!

Ik ben blij dat je de tijd hebt genomen om dit blog te lezen. Hiermee neem ik aan dat ook jij bewuster en gezonder wil leven en hiermee aan de slag wil de komende winter. Je immuunsysteem speelt dus een belangrijke rol in je algehele gezondheid. Als jij hier vanaf vandaag (weer) aan gaat werken, integreer deze tips dan in je dagelijkse routine. Door dagelijks aandacht te besteden aan je gezondheid, zul je jouw lichaam beter beschermen tegen ziektes en aandoeningen. Jouw welzijn is de moeite waard, dus op naar een sterker immuunsysteem! 

Liefs,

Myrthe
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details