Fit en gezond op de werkvloer

Fit op de werkvloer

20 april 2022

Vitaliteit op de werkvloer bestaat uit meer dan alleen gezonde voeding. Ook beweging en houding spelen hierin een grote rol. Maar dit is niet voor iedereen even makkelijk of vanzelfsprekend. Sommigen hebben misschien een klein duwtje nodig in de rug. En wij zijn graag degene die jou die motivatie én inspiratie geven. Alvast een kleine tip vooraf: doe het samen met je collega’s, dat maakt het een stuk leuker!

Afbeelding met venster, binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving

In beweging op de werkvloer 

In beweging blijven op de werkvloer is niet voor iedereen even makkelijk. Ik kan me voorstellen dat als je werkzaam bent als verpleegkundige in een ziekenhuis, dat je dan zelfs meer dan het benodigde aantal stappen zet per dag. Zit je de hele dag op kantoor? Dan wordt dit een stukje lastiger. 

Wij geven je graag een aantal tips:

Een goede houding is het halve werk

Fit blijven op de werkvloer heeft niet alleen te maken met bewegen, ook je houding speelt hierin een grote rol. Een verkeerde houding kan namelijk veel verschillende klachten veroorzaken. De meest voorkomende kwaaltjes zijn hoofdpijn, rugpijn en andere schouder-, arm- en nekklachten. 

VGZ biedt een aantal workshops en apps aan om fysiek beter in je vel te zitten. Maar naast deze oefenprogramma’s kun je natuurlijk ook jezelf wat gewoontes aanleren om deze pijntjes te voorkomen. 

Zit je veel achter een bureau? Ga dan niet te dicht op je computerscherm zitten en probeer niet onderuit te zakken. Voor je rug is het een stuk beter om rechtop en tegen de rugleuning aan te zitten. Stel je bureaustoel zo in dat je voeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90 graden. Verder is het belangrijk dat je je computerscherm op de juiste manier plaatst, de bovenkant van je scherm moet op ooghoogte staan. 

Sta of loop je veel tijdens je werk? Dan is het belangrijk om je gewicht te verdelen over beide benen en voeten en om je voeten op gelijke lijn te plaatsen met je schouders. Zorg er daarnaast voor dat je de correcte stahouding aanneemt. Hoe? Kantel je bekken en waak over de natuurlijk holte van je onderrug. Je rug heeft namelijk van nature verschillende krommingen, maar als de holte in je onderrug te groot is, neemt de druk op je gewrichten toe. Een laatste tip: houd je kin lichtjes omhoog. Een kleine moeite, maar van groot belang voor een goede houding. 

Tip! Start een challenge 

Een challenge is een goede én leuke manier om jezelf en je collega’s te motiveren. Houd een stappenteller competitie. Bekijk aan het einde van de week welke fanatiekeling gemiddeld de meeste stappen heeft gezet en geef diegene een leuke (gezonde) beloning. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om een smoothie pakket te krijgen?!

Wie fit en vitaal is, werkt met meer plezier en energie. Dus tijd om de lift te vermijden en jezelf wat nieuwe gewoontes aan te leren. De grootste opsteker voor mezelf onder het mom van beter voorkomen dan genezen? Werk aan je houding!

Liefs, 

Julia 
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details