Opleiding en scholing

Een positieve mindset is te trainen!

10 augustus 2022

Je hebt je dag niet en meerdere collega’s vragen wat er nou toch aan de hand is. Niet zoveel eigenlijk, je hebt gewoon even geen zin om vrolijk en sociaal te zijn. Herken je dat? Vast wel, dat lukt nou eenmaal niet iedere dag. Een langere periode niet goed in je vel zitten is vervelender. Soms kun je je vinger er niet op leggen en soms is er wel degelijk wat aan de hand. Wat het ook is, een positieve mindset gaat hierbij helpen. Want zeg nou eerlijk, iedereen wil toch positieve energie uitstralen en gelukkig zijn?

Belangrijk om te onthouden is dat je geduld moet hebben. De Nijmeegse Vierdaagse kunnen de meesten ook niet uitlopen zonder te trainen. Zo werkt het ook met mindset: trainen, trainen, trainen! 

De dag positief beginnen

Al bijna 3 jaar rij ik iedere werkdag naar mijn kantoor in Oss en heel eerlijk: het is weleens voorgekomen dat ik bijna in slaap viel in de auto. Dit kwam doordat ik in de ochtend te weinig tijd nam om goed wakker te worden. Drie maanden geleden hoorde ik voor de zoveelste keer een reclame van Campina op de radio: ‘Wie de ochtend wint, wint de dag.’ Op dat moment besefte ik dat er iets moest veranderen. Mijn werk is leuk, maar opstaan vond ik echt vreselijk. Dit heeft te maken met het focussen op het opstaan in plaats van op de dag zelf. 

Wanneer ik mezelf er tegenwoordig op betrap dat ik voor de zesde keer wanhopig op de sluimerknop druk, zeg ik tegen mezelf: sta op, neem een douche om wakker te worden en maak een lekker ontbijtje, vandaag wordt een goede dag! In 20 minuten haasten in de ochtend wordt namelijk niemand vrolijk van en het zorgt ervoor dat je met een negatieve emotie de dag begint. We kunnen gedachten beter sturen dan we denken, daar ben ik wel achter gekomen. 

Dankbaarheid opschrijven

Het klinkt misschien zweverig, maar opschrijven waar je dankbaar voor bent is een goed middel om positiever te worden. Dankbaarheid is erg krachtig en kan zelfs depressies verlichten en slapeloosheid verminderen. Een goede methode om je mindset te trainen dus. Zelf heb ik tegenwoordig het Vertellis- dankbaarheidsdagboek, gekregen op de Florence Nightingale Fair dit jaar. 

Als ik ‘s avonds in bed lig pak ik deze er vaak bij om even mijn dag te evalueren én natuurlijk op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. En het werkt; ik ga met een fijn gevoel naar bed! 

Hoe leuk dat de vier winnaars van onze ‘gezonde fotowedstijd’ op de FNF dit dagboek ook hebben gekregen en zo kunnen werken aan hun mindset. Na verloop van tijd zullen mensen die positieve dingen opschrijven eerder positieve dingen herkennen en zo dus positiever in het leven staan. 

Praat niet negatief tegen jezelf 

Betrap jij jezelf er weleens op dat je negatieve dingen tegen jezelf zegt? Train jezelf om deze negatieve gedachten te herkennen en om te buigen. Omdenken noemen we dat. Een aantal voorbeelden:

Stop met oordelen

Open minded zijn helpt zeker om een positieve mindset te creëren. Wanneer je altijd en overal een oordeel over hebt, maak je jezelf wijs dat dingen zo ‘moeten zijn’. Sommige dingen zijn wenselijk of onwenselijk, maar wel vanuit jouw perspectief. Probeer je dus niet te verliezen in dingen die volgens jou zo horen te zijn. Soms doen mensen dingen gewoon anders dan hoe jij het zou doen. Hoe heerlijk is het om daar niet over te oordelen, maar gewoon te luisteren. 

Hoe veroordelender je bent, hoe banger je ook weer bent voor het oordeel van een ander. Probeer ook altijd het positieve in een ander te zien en focus je daarop. Je zult zien dat je leven daar een stuk makkelijker van wordt. Het irriteren aan anderen kost nou eenmaal energie. Door minder te oordelen zul je zien dat je kritiek straks zelf beter kunt relativeren en eerder uit je comfort zone stapt.  

Haal kracht uit positieve gedachten

Wat je denkt creëer je zelf en je gaat daarin geloven. Een mooi voorbeeld: als ik in het verleden naar de sauna ging, zag ik sommige mensen het dompelbad ingaan. Heel eerlijk, ik verklaarde ze voor gek. Zo koud! Totdat ik ergens las hoe goed het is om juist in het dompelbad te gaan. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor het trainen van je mindset. Waar ik eerst net met een half been in het dompelbad ging, ga ik er tegenwoordig meteen in met m’n verstand op nul. Doordat ik weet hoe goed het is voor mijn lichaam, is mijn mindset veranderd en ga ik met vertrouwen het dompelbad in. Tegenwoordig is het zelfs fijn, puur door deze andere gedachten! 

Positief zijn is natuurlijk makkelijker als er veel dingen goed gaan in je leven. Het is juist de kunst om positief te blijven wanneer dingen tegenzitten. Het leven is helaas niet eerlijk, dus vergelijken met anderen heeft geen zin. Focus je op jezelf en leer van obstakels. Probeer de kansen en mogelijkheden te zien. Je mindset wordt bepaald door je overtuigingen en gevoelens en een positieve mindset zet aan tot actie. Dus, wil jij werken aan een positieve mindset? Begin dan en doe het stap voor stap. Het mooie is dat je vandaag al begonnen bent door dit blog te lezen! 

Liefs,

Myrthe 
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details