Ouderenzorg

Dementie bij ouderen: zo kan je helpen het te voorkomen

16 december 2021

Het is iets waar veel mensen mee te maken krijgen bij het ouder worden: dementie. Wist jij dat wetenschappers denken tot 30% van het aantal gevallen van dementie te kunnen voorkomen, als we allemaal gezonder gaan leven? In dit blog lees je meer over verschillende onderzoeken naar dementie en de invloed die je er zelf op kan hebben

Dementie

Wat is dementie?

Met dementie worden alle 50 hersenziekten waarbij mensen moeite hebben met het verwerken van informatie aangeduid. Geheugenverlies is het meest kenmerkende symptoom, maar je herkent dementie bij ouderen altijd aan een combinatie van symptomen. De Ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende ziekte die onder deze noemer valt. Dementie is een progressieve ziekte. Dat betekent dus dat gedane schade aan de hersenen onomkeerbaar is. Voor de dementerende persoon zelf is het een grote impact op het leven, maar naarmate de ziekte vordert, wordt de dementerende steeds minder bewust van de ziekte. Vooral de omgeving heeft er enorm onder te leiden. Maar wist je dat je door een gezonde levensstijl de ziekte kán helpen te voorkomen?

Onderzoek naar levensstijl

De universiteit van Maastricht heeft een studie gedaan naar het effect van gezond en ongezond voedsel op het ontwikkelen van dementie. De onderzoekers hebben hiervoor de levensstijl van de deelnemers onderzocht en hersenscans bekeken. Zo werd er gekeken of deelnemers zware rokers waren, drinkers of vette eters. Uit dit onderzoek bleek de levensstijl van invloed te zijn op de eerste schade aan het brein. De staat van het brein van de deelnemers werd beoordeeld aan de hand van testen van het denkvermogen. De deelnemers met een ongezonde levensstijl scoorden beduidend slechter dan de deelnemers die er een gezonde levensstijl op na hielden.

Gezonde voeding van invloed op ontwikkeling dementie

Gezonde voeding blijkt dus direct van invloed te zijn op de staat van het brein. Voeding, overgewicht, roken en een hoge bloeddruk vergroten de kans op dementie en uit het onderzoek wordt duidelijk dat de eerste tekenen hiervan al vroeg zichtbaar zijn in de hersenen. Dat blijkt namelijk uit de slechte score bij de vragenlijst. Het goede nieuws is dat er wel iets aan te doen is als mensen op tijd hun levensstijl omgooien. Stop bijvoorbeeld met roken en laat vet voedsel vaker links liggen. Onderzoeker Sebastian Köhler van de Universiteit van Maastricht zegt dat dementie met 40% teruggedrongen kan worden door de levensstijl aan te passen. Schade kan nog beperkt worden als men op middelbare leeftijd hier actie op onderneemt. Er is volgens voedingsexpert Ondine Nieuwerth- van de Rest voornamelijk winst te behalen door te minderen met snoep, koek en vlees. Wat je juist meer zou moeten eten in plaats daarvan is volkoren, fruit en groenten en dan met name groene bladgroente zoals andijvie en kool.  

Oogproblemen

Iets waar je geen invloed op hebt, maar wat wel voor dementie kan zorgen zijn oogproblemen. Ouderen met verschillende vormen van oogproblemen blijken namelijk een verhoogd risico te hebben om de ziekte te krijgen, zo blijkt uit chinees onderzoek dat gedaan is onder ruim 12.000 deelnemers tussen de 55 en 73 jaar oud. Zo lopen ouderen met maculadegeneratie 26 procent meer risico op mentale problemen. Bij deze ziekte gaat het zicht in rap tempo achteruit. Ouderen die kampen met staar hebben 11 procent meer kans op dementie en ouderen met oogproblemen ten gevolge van diabetes lopen zelfs maar liefst 61 procent meer risico. Een verklaring voor dit verband hebben de onderzoekers nooit gevonden. Dit is niet het eerste onderzoek dat gehouden is waarbij de correlatie is onderzocht tussen lichamelijke problemen en het ontwikkelen van dementie. Uit eerdere studies is deze conclusie namelijk ook al naar voren gekomen.

Dit onderzoek toont ook aan hoe belangrijk het is om ouderen regelmatig te controleren op oogaandoeningen. Bij vroegtijdige opsporing ervan kunnen mentale problemen later wellicht voorkomen worden. Belangrijk om te controleren dus!

zorgdesQ nieuws.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *