Flexibel personeel in de zorg

De waarde van zzp’ers voor zorgorganisaties

24 februari 2021

Bij zorgdesQ kunnen we stellen dat zzp’ers in de zorg een belangrijke schakel zijn in de flexibele schil. Daarover straks meer. Waar zzp’ers een positief effect kunnen hebben op zorgorganisaties, heeft het zzp-schap ook voordelen voor henzelf: zzp’ers bepalen hun eigen werktijden en uurtarief, verbreden snel hun kennis en kiezen zelf bij welke opdrachtgevers ze wel en niet aan de slag willen. De groei van zzp’ers in de zorg is dan ook enorm, bleek uit de inschrijvingen bij de KVK. We zagen in 2009 dat er ruim 32.000 professionals actief waren als ZZP’er in de zorg en eind 2019 waren dit er alweer 137.000. Dit laat zien hoe populair het zzp-schap in de zorg en welzijn is geworden de afgelopen jaren.

zzpindezorg

Waarom zou een organisatie kiezen voor een zzp’er? 

Sommige organisaties zijn nog wat huiverig voor het inzetten van zzp’ers, aangezien een zzp’er toch een bepaalde mate van vrijheid heeft. Het is zeker niet zo dat een organisatie zomaar alles moet pikken van een zzp’er; er zit wel een bepaalde limiet aan hun vrijheid, want een zzp’er heeft ook zeker verplichtingen aan opdrachtgevers. Bij zorgdesQ wordt continuïteit geborgd bij het aangaan van een opdracht: zowel een opdrachtgever als zzp’er hebben hierin een maand opzegtermijn. Zomaar stoppen is dus niet mogelijk. Daarnaast moeten zzp’ers zich ook gewoon ziekmelden conform de normale procedure en zoeken wij eveneens voor vervanging. Voor een organisatie kan de vrijheid die zzp’ers hebben juist een voordeel zijn. Hier de voordelen op een rijtje:

Kosten

Door zzp’ers in te schakelen, hoeven organisaties zich minder druk te maken over de vaste personeelskosten die te hoog zijn. In de zorg wisselt de behoefte aan personeel per periode. Wanneer de organisatie een extra medewerker nodig heeft, kan een zzp’er precies in deze periode ingezet worden. De gewerkte uren die de zzp’er besteedt, gaan regelrecht naar de cliënt en minimaal naar administratieve werkzaamheden.

Het is in wezen niet zo dat een zzp’er duurder is dan een vaste medewerker. Het uurtarief van een zzp’er lijkt op het eerste gezicht wel hoger. Dit komt doordat er verschillende zaken worden meegenomen in het tarief, aangezien zzp’ers meer eigen kosten hebben dan werknemers in dienst. In het tarief worden deze kosten meegerekend; kosten als reiskostenvergoeding, verzekeringen en vakantiegeld. Wanneer je een vaste medewerker in dienst hebt, betaal je hier werkgeverslasten voor.

Werkzaamheden worden met plezier uitgevoerd

Wanneer er een zzp’er ingehuurd wordt bij een intermediair zoals zorgdesQ, kun je ervan uitgaan dat wij onze zorgprofessionals kennen. Met die expertise wordt er gekeken naar de juiste match en wordt de zorgprofessional optimaal benut. Een zzp’er bepaalt zelf welke opdrachten worden aangenomen en zal ergens aan de slag gaan waar hij of zij ook met plezier werkt. Dit zorgt er ook voor dat zzp’ers over het algemeen positief zijn over de wijze waarop zij hun werk uitvoeren. Een zzp’er ervaart autonomie, wat er mede voor zorgt dat er minder last is van werkdruk. Met zzp’ers haal je dus professionals in huis die met hun wijze van werken positiviteit meebrengen.  

Diensten oplossen die overblijven

Er zijn genoeg zzp’ers die aan de slag willen in de minder populaire weekenden en avonden. Voor een zzp’er zijn de weekenden en avonden namelijk extra aantrekkelijk, doordat zij in veel gevallen een hoger uurtarief rekenen in de onregelmatigheid, of zelfs hun uurtarief volledig conform de ORT regeling van de CAO VVT uitbetaald krijgen. Zzp’ers worden dan ook vaak ingezet om deze gaten op te vullen. Dit zorgt voor een waardevolle aanvulling op de flexibele schil van instellingen.

Ervaring en andere kijk op de organisatie

Zelfstandige zorgondernemers hebben vaak ervaring opgedaan binnen verschillende expertises van het vak en ieder heeft een andere aanpak. Dit zorgt ervoor dat er met een andere blik naar jouw organisatie gekeken wordt. De reeds opgedane kennis kan een zzp’er weer met andere zorginstellingen en zorgprofessionals delen. Dit helpt om de beste kwaliteit zorg te waarborgen en waar nodig te verbeteren. Door verschillende manieren van werken te zien, kan een organisatie ook weer leren. Vraag gerust om feedback; omdat de zzp’er een andere kijk heeft op zaken zijn er wellicht nog tips hoe je efficiënter in de toekomst kunt werken.

Onze arbeidsmarkt blijft flexibiliseren en zzp’ers maken onderdeel uit van het stijgende aantal zorgprofessionals die er bewust voor kiezen om te flexen. Als organisatie kun je er zeker een voordeel uit halen om ook te kiezen voor zzp’ers. Geef hen de kans om jouw zorginstelling te ondersteunen én te inspireren!

– Myrthe Moet vertellen –




Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details