Thuiszorg

De veelzijdigheid van de thuiszorg

2 november 2022

Ieder werk in de zorg heeft zijn eigen charmes: zo ook de thuiszorg! Werken in de thuiszorg is zelfstandig, flexibel en gezellig. Maar bovenal is het werk heel veelzijdig. Ieder huishouden is anders, iedere cliënt is anders en ieder ziektebeeld is anders. Twijfel jij of werken in de thuiszorg iets voor jou is? Wij geven je graag dat laatste duwtje in de rug. 

De-veelzijdigheid-van-de-thuiszorg

Veelzijdig, maar ook verrassend leuk

In de thuiszorg kun je alle kanten op. Van lichte huishoudelijke taken tot de verpleging van patiënten aan huis. Helaas zijn er veel misvattingen over de thuiszorg. Zoals we in een eerdere blog al omschrijven heeft de thuiszorg vaak een stoffig imago, terwijl het juíst zo’n dynamische branche is. Het is dan ook niet voor niets dat veel thuiszorg medewerkers het werk omschrijven als ‘’verrassend leuk’’. Het werk geeft veel voldoening. Cliënten zijn dankbaar voor de hulp die jij ze kan bieden, maar ook de gezelligheid in huis en het contact is voor velen heel waardevol. 

De thuiszorg is een werkplek waar je echt leert zelfstandig te werken. Als beginnend zorgprofessional doe je in de thuiszorg dan ook veel werkervaring op in een korte tijd. Dat betekent niet dat je je collega’s niet spreekt. Als verzorgende of verpleegkundige ben jij juist de verbindende factor van medische professionals rondom jouw cliënt. Je overlegt dan ook veel met verschillende disciplines. En mocht je een keer tegen de muur lopen en er niet uitkomen? Dan kun je altijd terugvallen op de kennis en ervaring van je collega’s. 

Wat de thuiszorg naast de inhoud van het werk nog meer zo leuk maakt? Je kunt je diensten vaak flexibel indelen. Wil je graag ’s avonds werken? Bij voorkeur alleen doordeweeks? Of juist graag in het weekend? In overleg is vaak heel veel mogelijk in de thuiszorg. 

Ieder adres is anders

Het zelfstandig werken, de veelzijdigheid en de flexibiliteit zijn mooie pluspunten. Maar voor veel thuiszorgmedewerkers is het grootste voordeel de variatie aan cliënten. Wanneer je in een verpleeghuis werkt, zijn de bewoners op je afdeling vaak min of meer gelijk aan elkaar. In de thuiszorg is dat heel anders. Bij ieder adres waar je komt doet zich een andere situatie voor. Bij de één is simpele zorg voldoende, terwijl de ander intensieve zorg nodig heeft. 

Die variatie geldt niet alleen voor het ziektebeeld. Ook qua sfeer en huishouding is ieder adres weer anders. Op je eerste adres klets je bijvoorbeeld gezellig over het afgelopen weekend en vertelt je cliënt dat de kinderen langs zijn geweest. Terwijl je op het tweede adres bijpraat met een mantelzorger en vraagt of ze het nog wel volhouden op deze manier. Ook dat is de thuiszorg. 

Dat de werkzaamheden in de thuiszorg veelzijdig zijn is inmiddels denk ik wel duidelijk. Maar om een écht goed beeld te krijgen van hoe waardevol dit werk is raad ik je aan ook het interview met oma Roos te lezen. Oma Roos heeft 26 jaar in de thuiszorg gewerkt en zou er, zoals ze zelf zegt, een boek over kunnen schrijven. Dus die tip wil ik je zeker nog even meegeven! 😉 

Liefs, 

Julia 
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details