Flexibel werken

De kracht van zelfroosteren in de zorg

23 februari 2022

Met zelfroosteren maak je het werkleven voor veel mensen een stuk makkelijker. Als werkgever bespaart het je een hoop tijd. Want vraag en aanbod worden goed op elkaar afgestemd. Als werknemer krijg je veel vrijheid en kun je flexibel werken. Je werk-privé balans wordt zo een stuk beter. Dat de populariteit van zelfroosteren toeneemt is ook niet zo gek. Het past perfect binnen de toenemende mate van individualisering in de samenleving en de diversiteit op de werkvloer. One size fits all? Dat is niet meer van deze tijd.

Hoe werkt het?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe werkt zelfroosteren? Als eerste moet de leidinggevende van de afdeling bepalen hoeveel inzet er nodig is voor de komende periode. Dit kan gedaan worden in de vorm van diensten of de bezetting per uur. Vervolgens is het aan de werknemers om dit samen te verdelen. Dit proces bestaat uit drie simpele stappen:

Het resultaat? Een passend rooster waar iedereen tevreden mee is!

Is het iets voor jouw organisatie?

Zelfroosteren wordt door veel organisaties en werknemers gezien als de perfecte oplossing. Het werkt natuurlijk niet voor iedereen, maar in veel gevallen biedt het een hoop voordelen. Daarentegen is zelfroosteren geen wondermiddel. Dat is iets om zeker in je achterhoofd te houden. Een personeelstekort of financiële problemen worden er bijvoorbeeld niet mee opgelost. Maar het kan zeker een hulpmiddel zijn op het gebied van tevredenheid, flexibiliteit en personele planning.

Om deze werkwijze te laten werken zijn er wel een aantal dingen nodig. Denk hierbij aan vertrouwen en ondersteuning, maar ook de bereidheid vanuit werknemers om te innoveren en deze stap te nemen. Het past bijvoorbeeld erg goed bij zelfsturende teams in wooncentra, ziekenhuizen en opvangcentra.

Begin bij het begin

Zelfroostering implementeren als nieuwe werkwijze in je organisatie doe je niet van de één op de andere dag. Maar dat is ook zeker niet nodig. Gedragsverandering vergt geduld en kan niet 1,2,3 worden gedaan. Voor de voorbereidingen en opstart mag je bijvoorbeeld rekenen op een periode van 3 tot 6 maanden. Actieve betrokkenheid van alle partijen is hierbij essentieel. Naast investeringen in de vorm van tijd zullen er ook investeringen in de vorm van kosten worden gedaan. Je moet rekening houden met kosten voor bijvoorbeeld een software of externe ondersteuning.

Voor sommige organisaties is het verstandig eerst te experimenteren en ervaring op te doen. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier meer over het starten met een pilotfase.

Zelfroosteren zou het ontbrekende stukje werkgeluk kunnen zijn waar jij naar op zoek bent. Flexibel werken is voor veel mensen namelijk dé oplossing voor het vinden van een goede privé-werk balans. Ben je benieuwd waar anderen hun werkgeluk in vinden? Lees het in onze checklist! Wie weet brengt het je tot nieuwe inzichten.

Liefs,

Julia




Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details