Werkgeluk

De definitie van werkgeluk in de zorg

19 april 2023

De definitie van werkgeluk is voor iedereen anders en is afhankelijk van de behoefte per individu. Werkgeluk is niet alleen plezier hebben in wat je doet, maar ook werk doen waar je voldoening uithaalt en waardoor je geprikkeld wordt. Enthousiast van je werk worden is iets wat jij zelf deels in de hand hebt. Tegelijkertijd kan het bijna niet dat je altijd werkgeluk ervaart. Er zijn namelijk ook externe factoren die hier invloed op hebben, zoals collega’s, je privésituatie en natuurlijk de werkplek zelf. 

Kun jij zeggen dat je enthousiast raakt van je werk? Waar haal jij voldoening uit tijdens een werkdag? Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen om de eerste stap te zetten je werkgeluk te vergroten. Om je een handje te helpen kun je onze checklist eens bekijken. Kruis de factoren aan die voor jou écht belangrijk zijn. Van onze zorgcollega’s hebben we al het één en ander teruggekregen over hun definitie van werkgeluk. Nieuwsgierig naar de antwoorden? 

Dankbaarheid en voldoening

Henriëtte: ‘‘Werkgeluk betekent voor mij gelukkige cliënten zien met glinsterende, dankbare ogen. Ik zie soms zowel een traan als een lach en dat ook bij familie die nauw betrokken is. Het geeft mij voldoening dat ik cliënten en naasten mag en kan behandelen zoals ik zelf ook behandeld zou willen worden. Dit met respect, genoeg tijd, aandacht en een luisterend oor. Hierbij is privacy, goede terugkoppeling, rapportage en communicatie belangrijk. Dit alles doe ik met een lach en dat zorgt dat ik een gelukkig hart heb! We zijn dan namelijk allen één.’’

Inge: ‘‘Werkgeluk betekent voor mij met plezier naar je werk gaan, omdat je weet dat je een ander blij kunt maken.’’

Liesbeth: ‘‘Werkgeluk betekent voor mij de bewoner wassen met een warme washand en zien dat diegene ervan geniet. Of wanneer een bewoner niet kan slapen een boterham en warme melk geven, wat extra aandacht en zien dat hij of zij toch in slaap valt. Verder vind ik het fijn als er naar me geluisterd wordt ook al ben ik geen vaste collega, of als ik iets van de ander mag leren. Werkgeluk is voor mij de ander mens kunnen laten zijn en geen nummer.’’

Selda: ‘‘Werkgeluk betekent voor mij energie krijgen van de glimlach van mijn cliënten’’

 Fijn team en omgeving 

Wassim: ‘‘Werkgeluk betekent voor mij een gezellige werkplek waarbij een goede band met collega’s van cruciaal belang is. Dit zorgt ervoor dat ik autonoom kan zijn in vele situaties, maar ook heteronoom te werk kan gaan indien nodig. Ik zie werkgeluk als een component dat bestaat uit twee delen die niet los van elkaar te scheiden zijn (passie & plezier). Sociale relaties op de werkvloer spelen hier een belangrijke rol bij.’’

Ayoub: ‘‘Werkgeluk betekent voor mij voornamelijk dat je zo dicht mogelijk bij jezelf kan blijven en je niet anders voor hoeft te doen dan dat je eigenlijk bent. Het werken met collega’s die je accepteren en andersom. Ook is werken binnen de passie die je prefereert de beste manier om werkgeluk te ervaren, omdat werk dan nooit echt als werk hoeft aan te voelen. Ook is het belangrijk om elke dag te benaderen met een grote glimlach, want de energie die jij geeft aan de mensheid is de energie die jij terug kan verwachten.’’

Suzanne: ‘‘Werkgeluk betekent voor mij met plezier voor en met mensen werken, iets voor ze kunnen betekenen. Zorgen doe ik het liefst in een omgeving waar ik me prettig in voel.’’

Fatima: ‘‘Als ik aan werkgeluk denk, dan denk ik aan werk waar je voldoening uithaalt en waar je enthousiast van wordt. Werk waar je elke dag gemotiveerd van raakt en werk wat je echt leuk vindt om te doen. Werk waar je plezier uithaalt en waar ook je collega’s gemotiveerd zijn door een fijne sfeer op de werkvloer.’’

Uitdaging en flexibiliteit

Rick: ‘‘Werkgeluk betekent voor mij dat ik werk heb waar ik enthousiast van word. Wanneer ik er positieve energie van krijg en uithaal en niet het gevoel krijg dat ik naar mijn werk ‘moet’. In de zorg help ik mensen en bied ik ze meer perspectief, wat mij gelijk dan ook weer gelukkiger maakt. Nog een belangrijke factor is uitdaging. Die vind ik in de zorg, doordat ik mensen zie groeien aan de hand van de doelen die we samen opstellen. Wanneer ik een steentje kan bijdragen in de zorg en de mensen die ik begeleid een fijner leven kan geven, geeft dat mij heel veel kracht en energie. We leven tenslotte samen op deze planeet. ’’

Shirley: ‘‘Werkgeluk betekent voor mij mijn eigen tijd indelen, de glimlach van een cliënt nadat je langs bent geweest en doen waar ik sowieso blij van word: zorgen!’’

Inge: ‘‘Werkgeluk betekent voor mij flexibiliteit en afwisseling in mijn vakgebied, een goede samenwerking met collega’s, deskundigheid en professionaliteit. Ik sta ervoor dat wanneer ik zelf werkgeluk ervaar, de cliënten ten alle tijden de juiste zorg krijgen.’’

Zoals je leest zijn er veel mooie reacties uitgekomen. We kunnen wel concluderen dat voldoening en dankbaarheid een grote rol spelen in het werkgeluk van onze zorgprofessionals, want dit komt in bijna alle antwoorden terug. Ook het team en de omgeving vinden onze collega’s belangrijk. Logisch, want je onderdeel voelen van een team en positieve energie krijgen van anderen doet de mens goed. Voor uitzendkrachten en zzp’ers is dit dus ook belangrijk. Eveneens – een misschien open deur – flexibiliteit en uitdaging. 

En jij? Zit je goed op je plek of is het tijd om verder te kijken? Schrijf je dan in bij zorgdesQ en neem de checklist mee naar het kennismakingsgesprek. Onze recruiters gaan graag met je in gesprek! 

Liefs,

Myrthe
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details