Fit en gezond op de werkvloer

Het belang van gezonde voeding voor zorgmedewerkers

6 april 2022

Tijdens je dienst geen tijd nemen voor een gezonde lunch. Een bekend probleem onder veel zorgmedewerkers. Hoe erg is dat? Héél erg! Gezond eten is namelijk belangrijk. De beste zorg kan alleen worden geleverd als een zorgmedewerker gezond is, zich goed voelt en energie heeft om elke dag weer het beste uit zichzelf te halen. Maar wat is gezonde voeding en waarom is het belangrijk?

Gezonde voeding

Wat is gezonde voeding?

Er bestaan vele verschillende meningen over wat gezonde voeding is. Gezonde voeding definiëren is niet makkelijk, omdat ieder lichaam om iets anders vraagt en de gezonde keuzes per persoon verschillend zijn. Gezonde voeding gebaseerd op wetenschappelijke kennis is de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf laat zien dat gezonde voeding bestaat uit voldoende variatie en voeding met waardevolle voedingsstoffen. De schijf bestaat uit:

Waarom is het belangrijk?

Er zijn vele redenen om gezonde voeding binnen te krijgen. Niet alleen om op gewicht te blijven en (chronische) ziekten te voorkomen, maar ook voor een goede werkdag. Onderzoek toont aan dat gezond eten een positief effect heeft op de werkdag. Door gezond te eten en drinken ben je als zorgmedewerker productiever en heb je een beter concentratievermogen. Daarnaast zorgt de juiste voeding ook voor meer energie. Werknemers die minstens vier keer per week groenten eten bij het avondeten en overdag minimaal één stuk fruit nuttigen, voelen zich fitter, gezonder en energieker. Als zorgmedewerker wil je natuurlijk maar één ding: de beste zorg leveren. Dus genoeg redenen voor zorgmedewerkers om gezond te eten. 

Gezonde voeding stimuleren als werkgever

Dat gezonde voeding een positief effect heeft op de werkdag van een zorgmedewerker is een reden voor werkgevers om het te stimuleren op het werk. Als werkgever wil je namelijk ook dat zorgmedewerkers gezond zijn zodat zij de beste zorg kunnen leveren. Met een simpel duwtje in de rug stuur je als werkgever jouw zorgmedewerkers de goede kant op. Maar hoe? Allereerst door ze te motiveren om een gezonde keuze te maken. 

De Healthy Fridge van het Catharina Ziekenhuis is een topvoorbeeld! Zorgmedewerkers hebben door de Healthy Fridge 24/7 toegang tot gezonde salades, poké bowls, wraps, yoghurts, noten en fruit. Wie wil dat nou niet? 

Een gezond leven begint bij gezonde voeding en dat geldt voor iedereen. Voor zorgmedewerkers is het extra belangrijk omdat zij natuurlijk de beste zorg moeten leveren. Voordat je voor een ander kan zorgen, moet je eerst voor jezelf zorgen. Jij bent namelijk net zo belangrijk! 

Liefs,

Chantay
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details