Werkdruk in de zorg

Dé tips voor de hoge werkdruk in de zorg

24 maart 2021

Voor zorgmedewerkers is het niet altijd gemakkelijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Als zorgmedewerker weet je namelijk als geen ander dat je gebeurtenissen al snel mee naar huis neemt. Wat er op de werkvloer gebeurt met jouw cliënten gaat je echt aan het hart. Dit gevoel direct uitschakelen als je thuiskomt is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige zorgmedewerkers ervaren dan ook stress in de zorg. Ervaar jij een verstoorde balans tussen werk en privé en lukt het jou daardoor niet meer om van je vrije tijd te genieten? Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Deze verstoorde balans kan niet alleen een negatief effect hebben op jouw vrije tijd, maar ook op de uitvoering van je werkzaamheden. Met een goede werk- privé balans geniet jij meer van je vrije tijd en ben je productiever tijdens werktijd.

Jij bent prioriteit nummer één

De eerste stap naar een goede balans tussen werk en privé is jezelf op nummer één zetten. Zorgmedewerkers staan bekend om hun grote verantwoordelijkheidsgevoel. Dit is natuurlijk een mooie eigenschap, maar het wil er ook wel eens voor zorgen dat jij jezelf vergeet. Bedenk altijd dat jij als eerste de verantwoordelijkheid hebt voor jezelf. Als jij steeds maar blijft malen, te moe bent om van een moment te kunnen genieten of om een leuke ouder te zijn, hoe ben jij dan in staat om anderen goed te kunnen helpen? Zorg daarom eerst goed voor jezelf. Door goed voor jezelf te zorgen ervaar jij meer rust in je hoofd en zit je lekkerder in je vel. Hierdoor kun jij veel meer aan!

We sommen een aantal tips op die bij kunnen dragen aan jouw mentale en fysieke gezondheid:

Tip 1: Zorg voor een goede nachtrust

‘s Nachts is het moment dat jij alle belevenissen en prikkels van de dag verwerkt en een plekje geeft. Het is het moment dat jij jezelf oplaadt voor de volgende dag. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat jij je energieker voelt en beter kunt focussen. Maar zoals je weet en misschien wel ervaart heeft stress een negatief effect op jouw nachtrust, met als gevolg dat jij je dag en werkzaamheden minder goed kunt managen en zo weer extra stress opbouwt. Uiteindelijk beland je in een vicieuze cirkel. Er zijn een aantal tips die jou helpen bij het beter in slaap komen tijdens stressvolle periodes: 

Tip 2: Daag jezelf sportief uit

Is een rondje hardlopen iets waar jij na een drukke werkdag liever niet aan denkt? Toch is een fanatieke work-out een hele goede manier om jouw werkdag te verwerken. Het is bewezen dat sporten helpt bij het verminderen van werkstress. Helaas zorgt werkstress er ook voor dat mensen juist minder snel gaan sporten. Maar probeer je daar tegen te verzetten; jij zit namelijk een stuk lekkerder in je vel na een sportieve work-out. Natuurlijk hoef je niet elke dag te sporten en uiteraard hoef je niet per se te hardlopen. Jouw work-out kan ook een flinke wandeling zijn! Vind een manier van bewegen die jij leuk vindt en bij jou past. Verzet even al je gedachten en daag jezelf uit. 

Tip 3: Gezonde voeding

Gezonde voeding hoort ook thuis in dit rijtje met tips hoe jij beter voor jezelf kunt zorgen. Gezonde voeding levert een positieve bijdrage in jouw strijd tegen het verminderen van stress. Door op je voeding te letten en gezond te eten voel jij je lichamelijk en geestelijk een stuk fitter. Hierdoor kun jij meer aan en ben jij beter opgewassen tegen stress en spanningen. Sla bijvoorbeeld nooit jouw pauzes over, maar zorg tijdens dat moment dat je een stukje fruit eet. Op die manier dwing jij jezelf rust te nemen en krijg je ook nog eens extra vitaminen binnen. Zorg dat je dagelijks jouw portie eiwitten, goede vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen binnen krijgt. 

Tip 4: Bespreek je werk met je familie en vrienden

Het delen van gevoelens bezorgt jou een opgelucht gevoel. Probeer daarom jouw zorgen en gevoelens over je werk eens te bespreken met een familielid of een goede vriend. Misschien laat jij jezelf altijd geloven dat je anderen niet wilt opzadelen met jouw problemen of gevoel. Maar jouw familie en vrienden willen vast graag weten hoe het met jou gaat. Net zoals jij altijd klaar staat voor hen, willen zij ook graag klaar staan voor jou. Door jouw vrienden en familie in te lichten kunnen ze rekening houden met jouw situatie. Durf ze ook te vragen of ze je bijvoorbeeld een keer willen helpen bij bijvoorbeeld huishoudelijke taken, zodat jij wat vaker kan ontspannen als je thuiskomt van je werk. 

– Myrthe Moet vertellen –





Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details