Ouderenzorg

Alternatieve woonvormen voor ouderen

23 februari 2022

Een aantal jaren geleden was het vanzelfsprekend dat je naar een verzorgingshuis ging wanneer je ouder werd. Met de opkomst van de nieuwe generatie ouderen die mondiger, kritischer en zelfstandiger is, is het onmisbaar om te kijken naar alternatieve woonvormen. Maar alternatieve woonvormen: wat zijn dat? 

Alternatieve woonvormen zijn nieuwe vormen van wonen die gebaseerd zijn op verschillende wensen en behoeften van ouderen. De focus ligt hierbij op de zelfstandigheid van de ouderen en kan verschillen van samenwonen met studenten tot appartementen met gezamenlijke voorzieningen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van alternatieve woonvormen:

Kangoeroewoningen

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen met een eigen voordeur. Deze woningen zijn met elkaar verbonden door een trap of een tussendeur. Dit is natuurlijk super handig, omdat ouderen zo dichtbij familie of een mantelzorger kunnen wonen. 

Aanleunwoningen

Een aanleunwoning bestaat al wat langer, maar is ideaal voor ouderen die nog redelijk mobiel zijn. Een aanleunwoning staat namelijk langs een verzorgingshuis. Voor ouderen die wonen in een aanleunwoning is het mogelijk om gebruik te maken van de voorzieningen en diensten van het verzorgingshuis. 

Hofjes

Dit zijn de hofjes van vroeger tussen de 13e en 19e eeuw, maar dan in een eigentijds jasje. De hofjes hebben een gemeenschappelijke binnenplaats of binnentuin waar de ouderen rondom zelfstandig wonen. De ouderen doen samen activiteiten en ondersteunen elkaar bij alledaagse klusjes. 

Thuishuis

Een thuishuis is net een studentenhuis, maar dan voor ouderen! In een thuishuis wonen vijf tot maximaal zeven ouderen (vanaf 60-plus) samen met ieder hun eigen woon-/slaapkamer en badkamer/toilet. Samen delen ze een grote woonkamer, hobbyruimte, en (bij)keuken.

Zorghotel

Als laatste hebben we een zorghotel. Een zorghotel is bedoeld voor tijdelijk verblijf. Het is speciaal voor ouderen die geen volledige ziekenhuiszorg nodig hebben, maar ook niet zelfstandig kunnen wonen. Het mooie aan deze vorm van alternatief wonen is dat het op een ‘echt’ hotel lijkt. Wat een luxe!

Er zijn nog véél meer alternatieve woonvormen voor ouderen. Keuze genoeg dus! Het mooie aan de meeste alternatieve woonvormen is dat het de ouderen de mogelijkheid biedt om langer zelfstandig zijn, maar wel in gezelschap! 

Liefs,

Chantay




Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details